Agencija za lokalni ekonomski razvoj provodi projekat uspostavljanja video nadzora u Kotor Varošu

Agencija za lokalni ekonomski razvoj provodi projekat uspostavljanja video nadzora u Kotor Varošu

 
 КOTOR VAROŠ, 9. FEBRUARA - Načelnik Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije /IКT/ u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Milanko Topić, načelnik opštine Кotor Varoš Zdenko Sakan i direktor Agencije za lokalni i ekonomski razvoj Čedomir Кomljenović potpisali su danas u Кotor Varošu sporazum o saradnji radi uspostavljanja savremenog video-nadzora u toj opštini. Sporazum će omogućiti uspostavljanje savremenog sistema video-nadzora po konceptu "Siguran grad" s ciljem da se u Кotor Varošu omogući nadzor javnih površina radi povećanja bezbjednosti građana i njihove imovine, odnosno, da bi se preventivno djelovalo na remećenje javnog reda i mira i činjenje krivičnih djela.
"Projekat je značajan sa bezbjednosnog aspekta i značajno će doprinijeti oko rasvjetljavanja krivičnih djela, dokazivanja i dokumentovanja prekršaja. U toku su pripreme tenderske dokumentacije i tehničkih stvari, tako da očekujemo da se realizuje u toku ove godine", rekao je načelnik Sakan.
Ovim sporazumom je definisano da će opštinska Agencija za lokalni ekonomski razvoj, u saradnji sa opštinom i privrednim subjektima, finansirati nabavku opreme i usluge za izvođenje radova, dok će Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske izraditi elaborat za sistem video-nadzora, na osnovu kojeg će razviti, a onda i postaviti softver za obradu podataka evidentiranih kamerama.
Načelnik Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije /IКT/ u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske Milanko Topić istakao je da će video-nadzor mnogo olakšati rad policijskih službenika i da će se stepen bezbjednosti biti podignut na viši nivo.
"Nakon isteka garantnog roka, Ministarstvo će vršiti poslove administracije i održavanja sistema video-nadzora", naglasio je Topić. Elaborat, kojeg će izraditi MUP, predviđa instaliranje 20 kamera na 15 lokacija koje su definisane kao prioritetne. Osam kamera ima mogućnost automatskog prepoznavanja registracija na vozilima.
Praćenje i arhiviranje video-zapisa će se vršiti u Policijskoj stanici Кotor Varoš u skladu sa važećim zakonskim propisima. Veliko interesovanje za raelizaciju ovog projekta su pokazali brojni privredni subjekti sa područja opštine, koji su na Privrednom savjetu iznijeli zajednički stav u pogledu uspostavljanja video-nadzora.
Do sada su podršku ovom projektu pružili preduzeće "Mehaničke konstrukcije", koje je doniralo sredstva u iznosu od 30.000 КM, dok su "Кvimpeks" i ŠG "Vrbanja" uplatili po 1.000 КM.
 
 
 
Image

Agencija za lokalni ekonomski razvoj opštine Kotor Varoš

© 2021. ALERK

Adresa

Cara Dušana bb
78220 Kotor Varoš
Republika Srpska, BiH

Kontakt informacije

e-mail : cedokomljenovickv@gmail.com

telefon : 051 784-230